Farnosť Stará Bystrica
Pre kresťana neexistujú cudzí ľudia. Náš blížny je vždy ten, koho máme pred sebou v tomto okamihu a kto nás väčšmi potrebuje, nehľadiac na to, či je toho "morálne hodný", alebo nie.
sv. Edita Steinová

Požehnanie veľkonočných jedál

Toto požehnanie súvisí so starou pôstnou praxou, ktorá zakazovala nielen požívanie mäsa, ale aj vajec a syra. Tieto pokrmy boli na Velkú noc požehnávané na ich prvé domáce použitie. Požehnanie pokrmov pripomína, že spolocenstvo so zmrtvychvstalým Kristom pri eucharistickom stole má pokracovat doma v hostine lásky – agapé.

Požehnanie konáme na Veľkonočnú nedeľu Pánovho zmŕtvychvstania pri všetkých svätých omšiach vo dne v závere slávenia.

 

  • Ako na to?

Do malého košíčka vložte symbolické veľkonočné jedlá (chlieb, mäso, vajíčka, syr i ďalšie pokrmy), ozdobte, prikryte vhodným obrúskom a prineste na slávenie svätej omše. Košíčky položte pred oltár, kde budú počas celého slávenia; v závere kňaz tieto pokrmy požehná.

Stačí len trochu fantázie a vkusu...
(Pozn.: Treba však dbať na to, aby to boli skutočne veľkonočné jedlá; fľaša s alkoholom sa tam iste nehodí...)

Samozrejme, nejde o to, aký sme sa začali predbiehať, kto urobí krajší atď. Ale ide o silnú symboliku. Všetko, čo robíme aj čo jeme, chceme mať Pánom požehnané. Je to krásne prepojenie toho, čo slávime v chráme, s naším slávením v rodine, v domácnosti. Náš slávnostný obed, a potom celý náš život, sa stane pokračovaním svätej omše...

Farnosť Stará Bystrica 2011
Powered by Sincerus CMS