Farnosť Stará Bystrica
Svätosť nie je privilégium vyvolených, ale povinnosť každého kresťana. Musíme byť svätí tam, kde sme.
Matka Tereza

Zo Starej Bystrice na púti rádia Lumen v Krakove

Po roku sa opäť konala rozhlasová púť Rádia Lumen do Sanktuária Božieho Milosrdenstva v Krakove.  V sobotu 9. mája skoro ráno sme spoločne s pútnikmi z okolitých obcí v dvoch zájazdových autobusoch smerovali na toto - milosrdenstvom naplnené - miesto. 

11. rozhlasová púť Rádia Lumen do Krakova

Po roku sa opäť konala rozhlasová púť Rádia Lumen do Sanktuária Božieho Milosrdenstva v Krakove. Vďaka organizačnému zabezpečeniu pani Jarmily Podmanickej sme mohli putovať i my, veriaci z našej farnosti. V sobotu, 9. mája skoro ráno sme spoločne s pútnikmi z okolitých obcí v dvoch zájazdových autobusoch smerovali na toto - milosrdenstvom naplnené - miesto.

Motto tohtoročnej púte znelo „S radosťou putujme s Bohuzasvätenými osobami k prameňu Božieho Milosrdenstva a zobuďme svet." Po príchode do Krakova sa začal bohatý program – o 9.00 hod. privítanie pútnikov a potom modlitba posvätného ruženca s rehoľníkmi, o 10.30 hod. slávnostná svätá omša spojená s eucharistickou adoráciu, ktorú celebroval košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bobec. Popoludní celým areálom zneli nádherné gospelové piesne v podaní skupiny Kapucíni & Stanley a nechýbalo ani predstavenie aktivít Rádia Lumen na nasledujúce obdobie. S blížiacou sa pätnástou hodinou sa už 20 000 veriacich zo Slovenska pripravovalo na Hodinu milosrdenstva. Po skončení všetkým veriacim poďakoval a na cestu domov nás požehnal Mons. Ján Zajonc, rektor Sanktuária Božieho milosrdenstva.

Okrem bohatého programu v rámci celého dňa majú pútnici možnosť navštíviť na tomto mieste nielen Sanktuárium Božieho Milosrdenstva či Kláštor Kongregácie sestier Panny Márie Milosrdnej a kaplnky v nich, ale aj novootvorenú Svätyňu svätého Jána Pavla II., ktorá sa nachádza neďaleko.

Ďakujeme, že sme mohli s radosťou putovať s Bohuzasvätenými osobami – Sv. Jánom Pavlom II. a sv. Sestrou Faustínou – k prameňu Božieho Milosrdenstva. Možno sme z časti zobudili svet... no najmä, naše srdcia a oči sa viac otvorili pre vieru... 

Mgr. Katarína Borisová

 

 

Rozhlasová púť Rádia Lumen do Sanktuária Božieho Milosrdenstva v Krakove sa uskutočňuje pravidelne. Tento rok tam pútnici už po 11- krát putovali. Výnimkou neboli ani farníci zo Starej Bystrice, ktorí sa už niekoľko rokov po sebe aktívne na tejto púti zúčastňujú. Mottom tohtoročnej púte bolo: "S radosťou putujme s Bohuzasvätenými osobami k prameňu Božieho Milosrdenstva a zobuďme svet." Mnohí naozaj s radosťou v srdci a úsmevom na perách vstupovali do autobusu a zobrali vážne výzvu zobudiť svet, napriek tomu, že bolo skoré sobotňajšie ráno 9. mája a neodradilo nás ani počasie, ktoré poskytovalo veľa  dažďovej vody pre mnohé pramene, ale Božie Milosrdenstvo je neskutočné a niekoľko kilometrov pred Krakovom zázračne prestalo pršať a postupne sa objavilo slniečko, ktoré dotvorilo úžasnú atmosféru. 

Počas púte sme mali možnosť vidiť kláštor Kongregácie sestier Panny Márie Milosrdnej, známy tým, že tu žila a zomrela sr. Faustína Kowalska. Tejto skromnej mníške bola udelená veľká milosť blízkosti Ježiša Krista. Jej mystické vízie boli opísané v jej denníku, ktorý je dodnes najprekladanejšou poľskou knihou. Kláštor na lagievnickom kopci v Krakove bol dosť známy svätému Jánovi Pavlovi II. Už počas okupácii idúc do práce do závodu Solvay ho každodenne míňal a vstupoval do kaplnky kláštora. Aj zásluhou svätého otca Jána Pavla II. bola postavená bazilika Božieho Milosrdenstva. Jedná sa o dvojpodlažnú elipsoidnú konštrukciu pripomínajúcu loď. Je schopný pojať päť tisíc ľudí . Myšlienka návrhu chrámu odkazuje na žiarenie vychádzajúce zo srdca Milosrdného Ježiša, ktorého obraz je umiestnený v strede presbytéria. Pod obrazom je zlatý svätostánok v tvare zemegule a plastika kríka akoby roztrhaného vetrom. Počas púte pápeža Benedikta XVI. do Poľska v roku 2006 bol odhalený pomník Jána Pavla II. na rozhľadni, ktorá meria 76 metrov a je najvyššou rozhľadňou v Krakove. V spodnej časti baziliky je centrálna kaplnka venovaná sestre Faustíne a štyri postranné kaplnky. Vedľa hornej časti baziliky je kaplnka ustavičnej poklony Najsvätejšej sviatosti .

Súčasťou púte bol aj bohatý duchovný program, ktorý zahŕňal aj svätú omšu, kde hlavným celebrantom bol košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober. Zážitkom bola i modlitba k Božiemu Milosrdenstvu, ktorú priamo vysielalo rádio Lumen.

Je až neuveriteľné ako dokáže pár hodín v premodlenom priestore upokojiť ducha i myseľ. Všetci sme sa zhodli, že je to úžasné miesto a je potrebné, aby sme sa do Krakova vracali veľmi často. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa na púti zúčastnili a priložili pomocnú ruku, otvorili svoje srdcia a prijali výzvu prebudiť svet.

  Veľké ďakujem patrí pani Jarmile Podmanickej, ktorá s veľkou láskou a nasadením túto púť každoročne uskutočňuje. Aj vďaka nej môže mnoho ľudí zakúsiť veľkosť Božieho Milosrdenstva.  Je to obdivuhodné, pretože je oveľa ľahšie nič nevyvíjať a byť pasívnym, zvlášť v dnešnej dobe. A preto za všetkých pútnikov jej veľmi pekne ďakujem a  želám veľa zdravia, duchovných darov a ďalšie desiatky zrealizovaných púti.

Mgr. Gabriela Chalupková

Farnosť Stará Bystrica 2011
Powered by Sincerus CMS