Farnosť Stará Bystrica
Až v nebi sa dozvieme, čo sme dlžní chudobným za to,
že nám pomohli lepšie milovať Boha.
Matka Tereza

Sviatosť birmovania 2015

Dotkol sa nás Duch Svätý a dal nám tie najdokonalejšie dary. Je len na nás ako ich využijeme :-)

Počas prípravy na birmovku sme sa rozdelili do skupiniek podľa svojich talentov a záujmov. Niektorí sme si prípravu užili, iní sme ju brali skôr ako povinnosť. Letné mesiace rýchlo ubehli a zrazu tu bola sobota- týždeň pred birmovkou. Mali sme generálku. Vtedy nám začalo ´´prihárať´´ a uvedomili sme si, že birmovka je naozaj tu. Niektorí si nacvičovali svoje čítania a prosby, iní spev, vychádzanie z lavíc a nesenie obetných darov. Pani katechétky nám vysvetlili priebeh birmovky a boli veľmi trpezlivé pri nacvičovaní niektorých pasáží. Ani neviem ako a bola tu ďalšia sobota. Doobeda sme išli na spoveď, potom niektorí rodičia zostali umývať kostol. Ďalší prišli poobede robiť výzdobu, ktorá sa im mimoriadne vydarila.

Konečne tu bola nedeľa a my sme vystupovali pred kostolom z áut celí ´´naštrnganí´´(ako hovorí pán biskup). Niektorí v panike, niektorí v pohode sme si brali birmovné lístky a sadali si na svoje miesta. Ešte zopár rád od katechétky a už hrali slávnostné fanfáry a prichádzal biskup. Všetci sme mali trochu obavy, ako to dopadne. Aj keď sme sa nepoznali, z pohľadov sa dalo vyčítať, že všetci prežívame to isté a tak sme si dodávali odvahu.  Na rad prišlo birmovanie. Keď sme sa približovali k oltáru, priali sme si aby sa nás pán biskup nič nepýtal a aby sme vôbec dokázali vysloviť svoje birmovné meno bez koktania. Myslím si, že naše obavy boli zbytočné. Pán biskup bol príjemný a milý. V kostole bola výnimočná atmosféra, ktorú ešte umocňovali nádherné piesne našich birmovancov-spevákov. Pani katechétka nás nenápadne usmerňovala kedy máme vyjsť z lavice a povzbudzovala nás, za čo sme jej boli nesmierne vďační. Aj keď sme mali všetko viackrát nacvičené, predsa len stres robil svoje. Celá slávnosť nakoniec dopadla veľmi dobre a všetko bolo dokonalé. 

Po omši sme sa rozišli domov k svojim slávnostným obedom. Absolvovali sme deň, ktorý sa dá prežiť iba jediný raz v živote. Dúfam, že si ho nebudeme pamätať len ako deň, kedy sme pekne nastajlovaní dostali veľa darčekov od rodiny, ale ako deň, kedy sa nás dotkol Duch Svätý a dal nám tie najdokonalejšie dary. Je len na nás ako ich využijeme.

Katka Franková

Farnosť Stará Bystrica 2011
Powered by Sincerus CMS