Farnosť Stará Bystrica
Dary dávajte biednym s citom. Keď chceš pomôcť chudobnému,
pomôž mu najprv ako človeku, potom ako chudobnému.
Matka Tereza

Služba upratovania

Pri rozličných sláveniach, vlastných nášmu chrámu (zvlášť slávnosť titulu a výročie posviacky), sa zvyčajne zamýšľame, ako kostol slúži nám. Dnes, keď si pripomíname výročie posviacky nášho kostola (2. októbra 2005), môžeme sa zamyslieť aj trochu opačne: nad tým, ako my slúžime alebo môžeme slúžiť chrámu.

Dobre vieme, že na to, aby mohla naša farnosť fungovať, je potrebná služba mnohých ľudí. Farnosť si totiž nemôže dovoliť zamestnancov (možno niektoré väčšie, ale vo väčšine prípadov nie), a tak je potrebné dobrovoľníctvo. Mnohí ochotní farníci konkrétnym spôsobom vykonávajú nejakú službu pre farské spoločenstvo.

V Katechizme Katolíckej cirkvi čítame: "Laici sa tiež môžu cítiť povolaní alebo sú povolaní spolupracovať s duchovnými pastiermi v službe cirkevnému spoločenstvu na jeho raste a životnosti tým, že vykonávajú najrozličnejšie služby podľa milosti a chariziem, ktoré im Pán bude chcieť udeliť." (KKC 910)

Aj z toho môžeme vidieť, že nikto nás vo farskom spoločenstve nemusí byť odsunutý, vyradený, nepotrebný. Každý z nás dostal od Pána Boha určité dary a schopnosti. Každý iné – a v tom je to práve krásne, že sa môžeme navzájom dopĺňať.

Jednou zo služieb vo farnosti je aj starostlivosť o čistotu v kostole. Táto služba je zvládnuteľná, ak sa zapoja viacerí.

U nás táto služba veľmi pekne funguje. Veľmi si cením každého z vás, kto si nájdete čas na túto, často nenápadnú a nedocenenú službu. Možno vám za túto službu ani nikto nepoďakuje. Pamätajte však, že touto službou slúžite samému Pánovi, veď ide o jeho dom. A on určite svojím požehnaním pre vás nebude nikdy šetriť, naopak, bohato požehná vás i vaše rodiny.

V našom kostole služba upratovania funguje takto: Služby sú rozdelené podľa častí našej obce aktuálne do 41 skupín. Každý týždeň zabezpečuje upratovanie iná skupina. (Je viacero domov, ktoré sú neobývané, resp. slúžia ako chaty, a preto niektoré skupiny pokrývajú väčšie územie.) Týmto systémom vychádza upratovanie na jednu skupinu raz za cca 10 mesiacov.

Chceli sme trochu napomôcť tejto službe, a preto boli oslovené existujúce skupiny a tiež vznikli aj nové. Na výveske aj na webe visí zoznam aktuálnych skupín, v poradí, v akom chodia upratovať.

Chcel by som týmto spôsobom osloviť a poprosiť aj ďalších, ktorí možno o tejto službe nevedeli alebo sú v našej farnosti noví, ktorí by chceli ochotne prispieť svojou službou pre naše farské spoločenstvo. Ak niekto cítite v sebe povolanie k tejto službe, skúste sa pridať k niektorej skupine alebo sa ozvite p. kostolníkovi alebo na fare.

Prípadne by sa mohla vytvoriť ešte ďalšia skupina/skupiny. Na šikovné zvládnutie upratovania je optimálne 8-10 členov v jednej skupine.

V starostlivosti o chrám sa striedajú (teda mali by) všetci veriaci, respektíve zástupcovia všetkých katolíckych rodín v našej farnosti. Ak by bolo viacero skupín, vyšlo by to aj na dlhšie obdobie. Veď kostol slúži nám všetkým. Uznajme: Je to naozaj tak veľa poslúžiť raz do roka jemu?

Prosím, pozrite si tie zoznamy. Všetky nápady, opravy a pod. nahláste, prosím, počas tohto týždňa. Potom pridelíme skupinkám číslo a aj dátum nedele, pred ktorou má skupina túto službu vykonať. Takýto rozpis budeme mať na celý rok, aby ste si už dopredu vedeli zariadiť čas.

Všetkým obetavým farníkom v týchto skupinách ďakujem (ja i my všetci) za vždy upravený, čistý, ozdobený a k bohoslužbám pripravený interiér chrámu a tiež jeho okolie.

Viem, že ste tu (alebo toto počúvate) aj mnohí takí, ktorí by ste radi prišli upratovať, ale zdravotný stav vám to už, žiaľ, nedovoľuje. Neklesajte na mysli! Aj vy môžete byť užitoční. Viete, že existuje aj tzv. duchovné materstvo či otcovstvo. Niečo podobné môžete urobiť aj tu: Nemôžem ísť upratovať, ale v duchu sa pripájam a modlím sa a obetujem svoje ťažkosti za tých, ktorí túto službu konajú a prosím o Božie požehnanie pre celú farnosť.

A tak aj táto služba, aj všetko, čo konáme, nech je vždy na väčšiu česť a slávu Božiu!


(Príhovor v nedeľu 4.10.2020, na Výročie posviacky farského kostola; omša o 8:00 bola vysielaná naživo.)
Farnosť Stará Bystrica 2011
Powered by Sincerus CMS